Nowy produkt
Specjalne drożdże do fermentacji melasy. Melasa składa się z dużej ilości „stałych”, niefermentujących cukrów, które podczas fermentacji wytwarzają ogromne ciśnienie osmotyczne.
Melasa jest zatem substancją najtrudniejszą do fermentacji i często osiąga się jedynie 7% alkoholu. Dzięki tym drożdżom jesteśmy w stanie osiągnąć wyższe stężenie alkoholu, fermentują do 12%.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Instrukcje w przypadku użycia melasy.
Wlej 6,4 kg melasy do fermentora, dodaj 5 litrów wrzącej wody. Mieszaj, aż do rozpuszczenia, następnie uzupełnij pojemnik do objętości 25 litrów zimną wodą. Dodaj drożdże i dobrze wymieszaj. Gęstość początkowa powinna wynosić około 1,140, końcowa 1,055-1,060, co da nam nastaw o zawartości alkoholu 11%.
Instrukcje dotyczące stosowania mieszanki melasy z cukrem trzcinowym.
Wlej 5 litrów wrzącej wody do fermentora, dodaj 5 kg cukru i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj 2 kg melasy, mieszaj do rozpuszczenia. Uzupełnij pojemnik do objętości 25l zimną wodą. Dodaj drożdże, mieszaj do całkowitego wymieszania.
Początkowa gęstość powinna wynosić około 1,100 a końcowa 1,000-1,005, co da nam nastaw o zawartości alkoholu 15%.
Nigdy nie rób więcej niż 25 litrów na jedną partię.